Covid vakcina- gondolatok és tapasztalatok a pszichológustól

Tegnap mint egészségügyi dolgozó első körben felvettem a Covid19 oltást.

Sokan kérdeztetek az Instagram Storys kérdezz-felelekben, ezen felbuzdulva írtam meg gondolataimat és tapasztalataimat az oltással kapcsolatosan.

Egyben megragadom az alkalmat, hogy egészségügyben dolgozó pszichológusként eloszlassam a vakcinával kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket is. Nem titkolt célom ezzel, hogy kiálljak az oltás fontossága mellett és fokozzam az oltási hajlandóságot a fiatalok körében is.

 

Melyik oltást kaptad?

A Comirnaty-t a Biontech -Pfizertől. Jelenleg Magyarországon ez az egyetlen európai engedéllyel bíró vakcina, tehát biztonsággal adható. Hamarosan érkezik egy kevés a Modernától is, amely  a Pfizerhez hasonlóan szintén egy mRNS alapú vakcina.

Miért mentél ilyen hamar?

Egészségügyi dolgozóként az első körben megkaphattam a vakcinát, és örömmel éltem a lehetőséggel.

Fájt az oltás?

Nem, egyáltalán nem.

Volt valamilyen mellékhatás?

Nálam nem jelentkezett mellékhatás. Hőemelkedés, láz, kis fejfájás belefért volna, de nálam nem alakult ki ilyen. Néhány órával a vakcina beadása után egy erősebb izomlázhoz hasonló érzés jelentkezett a bal karomban a delta izomban, ahol szúrtak, ez teljesen normális, egy-két nap alatt magától rendeződő állapot.

Én nem megyek, sajnos az oltás az most egy politikai állásfoglalás, nem akarok ebben részt venni és a felesleges adatgyűjtésbe belemenni.

Ezt a hozzászólást szomorúan olvastam.  Egy biztonságos, európai engedélyekkel rendelkező oltás felvétele kizárólag egészségügyi, nem politikai kérdés. Rengeteg lehetőség van megmutatni a politikai hovatartozásod vagy az ezzel kapcsolatos gondolataidat, a vakcina elutasítása nem tartozik ezek közé.

Készültél az oltásra valahogy?

Igen. Aznap elhalasztottam a hosszú futásomat, hogy ne érje egy nap kétféle stressz is a szervezetemet, igyekeztem egy picit többet aludni, egy picit több folyadékot inni, hogy ilyen módon is támogassam a testemet. A nálam a pácienseim által már jól ismert szerv- és testkommunikációs technikáimmal is éltem, meditáltam, és felkészítettem a testemet arra, ami következik, “elmagyaráztam” neki, mit csinálok és miért, és mit várok tőle, hogyan működjön együtt velem és az oltással. Továbbá folyamatosan felidéztem magamban a személyes miértjeimet: szeretném mihamarabb újra megölelni a szüleimet, szeretnék újra meginni egy kávét a barátaimmal, szeretnék újra étteremben enni és nem dobozból, szeretnék ismét a tengerben úszni és a hullámok morajlását hallgatni, repülőn ülni, igent mondani a fiamnak ha megkérdezi áthívhatja-e egy kis barátját vagy rendezhetünk-e neki születésnapi bulit… jaj, de jó lesz!

 

És a tévhitek az oltással kapcsolatban:

Bullshit 1: Átírja a DNS-emet.

Nem, nem írja át, nem célja és nem is képes ilyet csinálni.

Bullshit 2: Meddőséget okoz.

Nem okoz. Ez az elterjedt tévhit azért kapott szárnyra, mert a méhlepény egyik fontos fehérjéje, a syncytin felépítése  hasonlít a koronavírus tüskefehérjére, így feltételezték, hogy a kialakuló immunitás hatással lesz majd  méhlepényre is. A hasonlóság azonban közel sem elegendő az immunitás kialakításához, mert maga a fehérjét alkotó aminosavak sorrendje sem  teljesen azonos, a a feltekeredett “kész” fehérje alakja, megjelenése pedig pláne nem, így az immunrendszer nem fogja azt tüskefehérjeként azonosítani és ellene fellépni. A koronavírus fertőzésen átesetteknél sem figyeltek meg semmilyen ehhez hasonló reakciót, pedig ha fennállna az immunrendszer támadása a méhlepény iránt, nem tenne különbséget oltott vagy megbetegedésen átesett emberek között.

Bullshit 3: Mikrochipet tartalmaz, amellyel majd lekövetnek bármit teszek.

Nem tartalmaz. Ellenben a telefonunk, amely nélkül mozdulni sem tudunk, igen, és nincs vele problémánk…

Bullshit 4: Egy fiatal, egészséges szervezet csak szennyezi magát az oltással.

Nem szennyezi, hiszen az oltás mRNS és azon kívül csak az instabil mRNS-t stabilizáló anyagokat tartalmaz, ezek egyszerű sók és cukrok. Ha ettél valaha előrecsomagolt, feldolgozott élelmiszert, akkor te már mérgezted, szennyezted  a szervezetedet, ezzel a vakcinával nem fogod.

Bullshit 5: Covid megbetegedést okozhat.

Mivel nem tartalmaz semmilyen formában, butítottan sem a vírusból, ezért nem tud neked covid megbetegedést okozni.

Bullshit 6: Nyilván veszélyes, hiszen kismamák, várandósságot tervezik és koronavírus megbetegedésen átesettek nem kaphatják meg.

A koronavíruson igazoltan átesettek akkor nem kaphatják meg, ha ez a fertőzés 3 hónapon belül zajlott. Ez azért van, mert már van annyi immunitásuk, ami elegendő a újrafertőződés elkerülésére, és most, amikor még nincs elegendő vakcina, felesleges pazarlás lenne olyannak is adni, aki még védett. A 3 hónap letelte után nekik is javasolt a vakcina felvétele.

A kismamák és várandósságot tervezők sem azért nem kapják meg a vakcinát, mert veszélyes, hanem mert még nem fejeződtek be azok a vizsgálatok, amelyek alapján eldönthető lesz, hogy javasolt-e a kismamák és a várandósságra készülő nők beoltása.

A felnőtt, nem várandós populáción már befejeződtek a vizsgálatok, és egy pandémia közepén nem kell bevárni minden csoportot érintő eredményeket, hanem azok, akik számára már bizonyítottan biztonságos a vakcina, felvehetik az oltást.

Bullshit 7: Túl gyorsan fejlesztették ki ezt a vakcinát, nem volt elég idő tesztelni.

Nem volt különösebben gyors a vakcinafejlesztés, tekintve hogy már két másik koronavírust is ismertek a kutatók a SARS-COV2 előtt, tehát már bőven volt tapasztalat, nem nulláról indultak a fejlesztésben. Nem kellett folyamatosan figyelni a piacot sem, hogy egyáltalán érdemes-e a további lépéseket elvégezni, hiszen egy pandémia közepén egyértelmű volt, hogy ez a legfontosabb, és nem hiányzott ezúttal az anyagi támogatás sem, ami  még le szokta lassítani a folyamatot. Mindenki erre fókuszált, emiatt gördülékenyebben mentek a dolgok, és az engedélyeztetés során is a vakcina élvezett prioritást, érthető okokból.

Bullshit 8: Na majd a beoltottak megfekszenek a hosszútávú mellékhatásoktól.

A vakcinának hosszútávú mellékhatásai nincsenek, hiszen nem sokat időzik a szervezetünkben. Ha van mellékhatás, akkor az azonnal kiütközik például allergiás reakció formájában, de mivel ez a vakcina nagyon kevés összetevős, és nem tartalmaz lebutított vírust sem, ritkák az allergiás reakciók. Hőemelkedés, kis láz minden oltás után jelentkezhet, ez teljesen normális, de ezek, ha fel is lépnek,  egy napon belül maguktól rendeződnek.  Ezzel szemben a koronavírus megbetegedés után sajnos sok esetben kénytelenek vagyunk hosszú távú nem kívánatos hatásokkal szembenézni. A vírus hosszabb távú hatásait most kezdjük megismerni, és már most kifejezetten súlyosnak tűnnek mind fizikálisan, mind pszichésen, szóval köszi, de nem kérünk belőle.

 

Árvai Nóra

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

 

Oszd meg a cikket:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

KI BESZÉL ITT ÉS MIÉRT?
NÁLAM VÁLASZT KAPSZ A KÉRDÉSEIDRE!

Árvai Nóra

pszichológus, párkapcsolati szakértő, perinatális szaktanácsadó, szakíró, életmód- és táplálkozási tanácsadó

Az első könyvem megjelenése után beérkezett rengeteg levélnek és segítségkérésnek köszönhetően váltottam az igazi hivatásomra, az Endoblogos tevékenységeimre. Életem nagy részét tölti ki a folyamatos képződés és tanulás, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjam nyújtani a hozzám fordulóknak.