A pszichológus 5 legfontosabb, filléres edzéstippje

Az Endoblog.hu életmód-és táplálkozási tanácsadójaként megszoktam, hogy pszichológus létemre sokakat nem csak az irodában, de virtuálisan a konyhámban és az otthoni edzőtermemben is “vendégül látok”.

 

Ebben a cikkben 3 legfontosabb edzéssel kapcsolatos tippemet osztom meg veletek, amelyek az én életemben is nagy szerepet játszottak.

 

  • Néha a kevesebb több!

Néha könnyű túlzásokba esni, főleg, amikor kapsz végre egy “receptet”, ami használ, amit végre te is megtehetsz magadért és az egészségedért.Nem vagy többé kiszolgáltatott, újra nálad a gyeplő! Csakhogy emiatt nagyon könnyű túlzásokba esni. Nem kell minden nap keményen edzeni, legyen legalább egy pihenőnap a héten, amikor csak jógázol vagy nyújtasz, esetleg egy kellemes sétát iktatsz be, semmi többet! Ha szünet nélkül edzel, könnyen túlterheled magad, megnövekszik a szervezetben a stresszhormonok szintje, könnyebben lebetegedhetsz, a teljesítményed romlik, fáradékony lehetsz. Az izmaidnak nincs ideje megfelelően regenerálódni, az izomláz intenzívebb és elhúzódóbb lehet, te pedig érzékenyebb, ingerlékenyebb! A megoldás: tart néha szünnapot!

  • Csempéssz bele valami rajtad túlmutatót!

Ha edzel, az nem csak neked lehet hasznos! Gondolj bele, ha edzel, mennyi mindenkinek teszel vele szívességet. Ha rendszeresen edzel, könnyebben elkerülöd az olyan hungarikumokat mint a szív-érrendszeri megbetegedések és az elhízásból adódó problémák, így nem terheled az amúgyis gyenge lábakon álló magyar egészségügyet. Mi lenne, ha a mai tempós sétádat neki ajánlanád fel? Sokan még messzebbre mennek, és a futás közben megtett kilómétereiket “eladják”, és a befolyt összeget teljes mértékben jótékonysági célokra ajánlják fel. Keress rá, milyen jelenleg is zajló akciók, kezdeményezések vannak, vagy indíts te magad egyet!  Honnan máshonnan, mint skandináviából indult hódító útjára a plogging. Egyszerű, vigyél magaddal egy gumikesztyűt és egy szatyrot, és futás közben szedj össze minden szemetet, amit látsz. Nem csak te leszel minden megtett kilométerrel egészségesebb és fittebb, hanem a környezeted is!

  • Naplózz!

Az örök kedvencem, segít nyomon követni a teljesítményedet és a fejlődésedet, megfogalmazni a céljaidat. Javaslom, írj le mindent, ami az edzéshez kapcsolódik, mikor, mit, mennyit edzettél, mi volt  testi, mi volt a lelki hatása, milyen érzéseket keltett benned? Feltétlenül listázd és írd le a céljaidat is!

  • Zsákbamacska

Sokszor edzem otthon, – ez nálam nem csak a karantén hozadéka, előtte is része volt ez rutinomnak, pusztán kényelmi és időmenedzsment okokból. Néha azonban nincs kedvem kikeresni a megfelelő edzést a kedvenc appomból, nem akarok youtube videók között böngészni… erre van az én Fitt befőttesüvegem. Ez a speciális befőttesüveg tele van a kedvenc gyakorlataimmal- plank, sumo squat, jump squat, bent leg raise, sit up, push up…- és néhány olyannal is, amelyek nem a szívem csücskei- caterpillar walk, burpee, commando. A cetlik azonos nagyságúak, és fel vannak tekerve, csak húzok belőlük, a kihúzott gyakorlatból csinálok 3 darab 30 másodperces sorozatot, és kész is a napi erőnléti edzés!

  • Akkor is, ha…

Hányszor halljuk: Majd holnaptól edzek. Ma már ettem egy sajtburgert, ma már úgyis mindegy, majd holnap. Ma csak fél órám lenne, majd holnap. Ezek a fránya diéták, életmódváltások valahogy mindig majd holnap kezdődnek, mert mindenki várja a tökéletes pillanatot. Azt pedig várhatják… ne feledd, bármilyen lassan futsz is, mindenkinél gyorsabb vagy, aki a kanapén fekszik. Minden áldott nap, még ha csak mindössze 20 percet is teszel az egészségedért, szerinted egy év múlva ki lesz jobb helyzetben, aki minden másnap edzett 20 percet, vagy aki egyáltalán nem kezdett bele, mert “majd holnap?”

Tegyél minden nap csak egyetlen apró lépést a céljaid felé, akkor is ha kevés az időd, fáradt vagy, nehézségekkel küzdesz, és egy év múlva ilyenkor elképesztően hálás leszel a mai önmagadnak!

Gyere te is, csatlakozz hozzánk! Csak egy keveset, de azt minden áldott nap- így világokat lehet megmozgatni.

https://1evalatt.hu– Gyere te is!

A szerző könyveit ITT éred el

Bejelentkezés  konzultációra ITT

 

Oszd meg a cikket:

KI BESZÉL ITT ÉS MIÉRT?
NÁLAM VÁLASZT KAPSZ A KÉRDÉSEIDRE!

Árvai Nóra

pszichológus, párkapcsolati szakértő, perinatális szaktanácsadó, szakíró, életmód- és táplálkozási tanácsadó

Az első könyvem megjelenése után beérkezett rengeteg levélnek és segítségkérésnek köszönhetően váltottam az igazi hivatásomra, az Endoblogos tevékenységeimre. Életem nagy részét tölti ki a folyamatos képződés és tanulás, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjam nyújtani a hozzám fordulóknak.