A tökéletes karácsonyi ajándék

Az ajándékválasztás- és az az ajándékozás pszichológiája

 

 

Karácsony közeledtével sokan vannak bajban, hiszen mindenki szeretné megtalálni a legszuperebb ajándékot, de ez nem mindig egyszerű. Megmérettetnek az emberi kapcsolataink, el kell döntenünk, kinek vegyünk, kinek ne vegyünk ajándékot, mekkora értékűt, micsodát… sok a hibázási lehetőség, hiszem kínosnak éljük meg, ha valaki megajándékoz bennünket de mi nem készültünk, és azt érezzük megfelelőnek, ha nagyjából egyenértékű ajándékok cserélnek gazdát a fa alatt.

 

Fény derül arra is, mennyire ismerjük a megajándékozottat. Kitaláljuk-e, mi a szíve vágya, aminek nagyon örülne, ami igazi meglepetés, de magának nem venné meg, vagy nem vette még meg?

Ezzel a cikkemmel egy kis segítséget, fogódzót szeretnék nyújtani a karácsonyi ajándékozás- őrültekházában, hogy idén könnyebb, stresszmentesebb lehessen az ünnepi készülődés.

 

Tippek a stresszmentes karácsonyi ajándékozásért

 

  • Legyen néhány előre szépen becsomagolt, jollyjoker ajándék, hogy ne kerüljünk kínos helyzetbe, hogy valaki megajándékoz bennünket, de mi elfeledkeztünk az illetőről. Egy szép illatgyertya, egy üveg bor, egy doboz bonbon igaz, hogy semmitmondó ajándék, de jobb, mintha semmit sem tudnánk adni.

 

 

  • Beszéljük meg előre, hogy nem ajándékozunk a családon belül, vagy ha úgy jobban esik, csak a gyerekeket ajándékozzuk meg! Ez egy nagy adag stressz levesz az ember válláról- persze csak akkor, ha tényleg MINDENKI betartja. Abban a pillanatban, ahogy valaki mégiscsak előáll egy ajándékkal, legyen az bármilyen apróság is, akkor is kellemetlen helyzetbe hozza a többieket, akik tartották magukat a megegyezéshez. Az ilyen esetek elkerülésére azt is meg lehet előre beszélni, hogy aki felrúgja az ajándékmentesség szabályt, annak az ajándékát ki sem bontják, nem fogadják el, és ezen megsértődni nem ér.

 

  • Ha szeretnétek ajándékozni, de nem akartok belőle értékességi-versenyt és dominanciaharcot csinálni, beszéljétek meg előre, hogy csak csekélységeket vesztek egymásnak. Fontos, hogy adjatok is meg KONKRÉT értékhatárt, például 3000 forintig lehet elmenni, ami abba belefér, az jöhet.

 

  • Mit adj annak, akinek mindene megvan, nincs szüksége semmire és valószínűtlen, hogy örülne bármilyen apróságnak? Semmit, de egy huszadik felesleges sálat semmiképpen se. Ha ez a helyzet, mutasd meg, hogy gondoltál rá és fontos neked, mondjuk azzal, hogy jótékony célra adoóakozol a nevében, vagy virtuálisan örökbefogadsz neki egy farkast, medvét, hiúzt a WWF-től. Kapsz egy helyes oklevelet a megajándékozott nevével, aki így az állat nevelőszülője lesz. Kedves, lélekmelengető, és sokat jelent az alapítványoknak a segítség.

 

  • Tipp férfiaknak: ne adj a friss párodnak, vagy a leendő párodnak túl korán túl drága ajándékot! Ennek sajnos mind a mai napig megvan az az üzenete, hogy lekötelezetté teszed vagy elvárhatsz bizonyos dolgokat cserébe. Valószínű, hogy le akarod nyűgözni őt és azt szeretnéd, hogy örüljön, de hidd el, nem a pénzed számít, sokkal inkább az idő és energia, amit beleteszel az ajándékválasztásba.

 

  • Gyönyörű és megható ajándék az, amihez személyes történetet, extra adalékot tudsz hozzátenni. Példa erre amikor odaadod a nagymamád gyűrűjét a leendő menyednek… hatalmas ereje van, igazi családba fogadó gesztus, jóval több, mint a gyűrű önmagában.

 

  • Az ajándék személyre szabottsága sokkal fontosabb, mint a pénzbeli értéke. Ha tudod, hogy ki a barátod, barátnőd kedvenc írója, és nem vagy rest utánamenni és dedikáltatni neki egy kötetet, annak biztosan hatalmas sikere lesz, mert nem “csak” a könyvet adod, hanem az idődet, az agyalást, az energiát is, ami beletettél, hogy számára kedves ajándékot adj.

 

  • A segítő ajándék is szuper gesztus, mert érzi a másik, hogy valóban törődsz vele. Erre az Igazi Endometriózis Diéta Receptkönyvemet tudom felhozni példaként. Sok nő írta nekem tavaly karácsony után, hogy mennyire meghatódott, amikor a párja ezzel a könyvvel lepte meg karácsonykor. Ez azt jelentette számára, hogy a párja figyel rá, gondoskodik róla, szeretné könnyebbé tenni számára a mindennapokat, meg egyáltalán azt, hogy érdekli és feltűnt neki az, hogy igyekszik vűltoztatni az életmódján, és ilyen módon is kifejezte iránta a támogatását. A segítő ajándék telitalálat lehet!

 

  • El a kezekkel viszont a célozgatós ajándékoktól! Nem éri meg, hogy sértődés legyen belőle. Ne vegyél izzadásgátló dezodor szettet annak, aki testszaggal küzd, és ne vegyél extra erős korrektort annak, akinek aknés, heges a bőre, ezeknek nem a karácsonyfa alatt van a helyük.

 

  • Ha van kézügyességed, jó ötlet készíteni valamit a megajándékozottnak, legyen az egy finom fűszerolaj, házi lekvár vagy ajtódísz… extrán értékessé teszi a meglepetést az, hogy a saját kezed munkáját tetted bele.

 

 

Ha szeretnél hangolódni, készülődni, ezúttal stresszmentesen és felhőtlenül, akkor szeretettel ajándlom figyelmedbe a Stresszmentes Karácsony kiskönyvemet, benne kommunikációs tippekkel a családi drámák elkerülése érdekében, teljes finom, de egyszerű ünnepi menüsorokkal és receptekkel a konyhai katasztrófák ellen, ökotudatos tippek, hogy az ünnepléssel ne bántsuk  a bolygónkat és a jövőnket, és még számtalan apró okosság és praktikus tipp, amivel az ünnep és az ünnepi készülődés is igazán örömteli lesz az idén!

 

 

Árvai Nóra

szakpszichológus, szakíró

 

 

 

Oszd meg a cikket:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

KI BESZÉL ITT ÉS MIÉRT?
NÁLAM VÁLASZT KAPSZ A KÉRDÉSEIDRE!

Árvai Nóra

pszichológus, párkapcsolati szakértő, perinatális szaktanácsadó, szakíró, életmód- és táplálkozási tanácsadó

Az első könyvem megjelenése után beérkezett rengeteg levélnek és segítségkérésnek köszönhetően váltottam az igazi hivatásomra, az Endoblogos tevékenységeimre. Életem nagy részét tölti ki a folyamatos képződés és tanulás, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjam nyújtani a hozzám fordulóknak.