Ezt csináld az önkéntes/hatósági karanténban, hogy jól teljen az időd – Árvai Nóra pszichológus tippjei

Egyre többen kényszerülnek hatósági-, és egyre többen döntenek felelősen az otthoni karantén mellett. Természetesen ennek a két helyzetnek az érzete eltér egymástól, hiszen az egyik egy kívülről jövő, kötelező és ijesztő helyzet, amelyben a tünetek felbukkanását monitorozza magán mindenki, a másik pedig egy választott, megelőző jellegű döntés.

Ebben a cikkben mégis mindenkihez szólok, aki karanténban van otthona falai között. Szeretném megkönnyíteni ezeket a napokat mindenki számára, aki érintett, mert a bezártság, az izoláció, az aggodalomteli hírek “kívülről” és a bizonytalanság nagymértékben fokozza a feszültséget. Eltérő helyzetet jelent, ha egy család együtt marad az otthonuk falai között, és az is, amikor valaki, aki egyedül él, teljesen magára marad.

Első esetben a gyerekek napirendjének megszervezése, iskolások esetén a  tanulás folytatása a szülői “home office” munkavégzés mellett, utóbbi helyzetben pedig az egyedüllét élménye jelenti az extra kihívást. Bizony, ezek egy  olyan tapasztalatok, amivel legtöbben még soha életükben nem találkoztak, és most egyszerre itt van, végig kell csinálni.

Lássunk néhány gyakorlati tippet a szerethető karantén érdekében!

 • Először is, ha önkéntes karanténba vonulsz, akkor van lehetőséged felkészülni, ez hatalmas előny, élj vele. ITT egy cikkem arról, mi az, ami fontos, mi az, ami tényleg jó ha van otthon.
 • Normál időben kelj, adj keretet a napjaidnak!  Feltétlenül add meg a módját, öltözz fel, ne maradj pizsamában egész nap!
 • Tedd rendezetté a közeget, amiben élsz és dolgozol!  Jöhet a szortírozás, iratrendezés, rendszerezés, függönymosás, tavaszi nagytakarítás, de legalábbis az íróasztalod áttekinthetővé tétele!
 • Sokaknak segít, ha első nap leülnek, átgondolják, listázzák a teendőiket és lehetőségeiket, akár egy komplett napirendet is összeállítanak.  Egy kidolgozott, letölthető napirenddel mi is megajándékozunk téged, formáld saját igényeidre, inspirálódj belőle! Ebben azok is találhatnak valami hasznosat, akik önkéntes karanténban vannak,  gyereket nevelnek és az iskolabezárások miatt nem csak a munkájukkal, hanem a tanulással is haladniuk kell.
 • Ha megteheted, folytasd a munkád home office üzemmódban.
 • Ha nem vagy ehhez hozzászokva, otthon könnyen összefolyik a munka és a magánélet, alkoss magadnak szabályokat, például hogy minden órában öt percre felállsz megnyújtózni, nem állsz fel kiteregetni, amikor  közepén vagy valaminek, stb. Próbálj a lakáson belül egy kis dolgozó sarkot kialakítani magadnak, ahol csak a munkáddal foglalkozol, ez is segíti a különválasztást. Hamar belejössz majd!
 • Minden nap tegyél az egészségedért! Mozogj rendszeresen, a “nincs rá időm”  most nem kifogás!  Szuper, ha van otthon szobabicikli vagy futógép, de  akkor is tudsz otthon mozogni, ha nincs sporteszközöd, saját testsúlyos otthoni, kis helyigényű edzésektől hemzseg a Youtube.
 • Figyelj arra, különösen, ha egyedül vagy, hogy rendszeresen kapcsolódj online a barátaidhoz, családtagjaidhoz.  Ha eddig nem tetted volna meg, töltsd le és használd a kommunikációt segítő biztonságos alkalmazásokat: Skype, Viber stb… és minden nap hívd a szeretteidet!
 • Figyelj arra, hogy a lehetőségekhez képest egészségesen étkezz! Ezen a honlapomon a legutolsó bejegyzésekben karantén barát, hosszan elálló összetevőkből készült recepteket osztottam meg, használd te is bátran!
 • Töltsd úgy a szabadidődet, ahogy élvezed! Adj teret a hobbidnak, olvass, makettezz, fess, alkoss, ezek remek feszültségelvezető technikák is egyben.
 • Gondold át, mi volt a nagy álmod, nagy projected, amire eddig sosem volt időd… igyekezz meglátni a karantén jó oldalát: most van időd, és semmi sem tudja elvonni a figyelmedet, végre tényleg a régóta halogatott nagy művedre koncentrálhatsz!  Mit szeretnél, vállalkozni, önmegvalósítani, blogba, blogba fogni, könyvet írni?  Newton pontosan akkor  érte el a legnagyobb eredményeit, amikor bezárták az egyetemet pestis miatt. EZ a könyvem segít a tervezésben, kivitelezésben, ha most kihasználnád ezt az alkalmat és te is belevágnál a nagy terved megvalósításába!
 • Igyekezz minden nap időt fordítani a mentális feltöltődésre, relaxációra, ha nem ismersz ilyeneket, ez az időszak remek lehetőség a  tanulásra is. EndoVideo nevű Youtube csatornánkon nagyon egyszerű légzéstechnikák elsajátításával kezdheted a gyakorlást, ebben az időszakban jól fog jönni!  Ha tematikus hanganyagokra is kíváncsi vagy, őket ITT találod.  
 • Fordíts időt a tanulásra, önfejlesztésre, így érzed majd, nem hiába telik az idő, haladsz a céljaid felé!  Legyen az nyelvtanulás, vagy egy online önismereti, életvezetési program, szuper érzés lesz hogy teszel valami extrát, valami értékeset.
 • Sok szolgáltató igyekszik most átterelni online formába az ügyfeleit, én pszichológusként, perinatális szaktanácsadóként dolgozom online, bejelentkezés ITT, de találsz nyelvtanárt, személyi edzőt is, aki távoktatást vállal. Az élet nem áll meg, csak változnak a dolgok, alkalmazkodj rugalmasan!

Gratulálok, ha a végéig jutottál, máris egy  lépéssel előrébb vagy, hogy hasznosan és jókedvűen töltsd az előtted álló időszakot.

Oszd meg a cikket:

KI BESZÉL ITT ÉS MIÉRT?
NÁLAM VÁLASZT KAPSZ A KÉRDÉSEIDRE!

Árvai Nóra

pszichológus, párkapcsolati szakértő, perinatális szaktanácsadó, szakíró, életmód- és táplálkozási tanácsadó

Az első könyvem megjelenése után beérkezett rengeteg levélnek és segítségkérésnek köszönhetően váltottam az igazi hivatásomra, az Endoblogos tevékenységeimre. Életem nagy részét tölti ki a folyamatos képződés és tanulás, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjam nyújtani a hozzám fordulóknak.