Az online pszichológiai konzultáció élménye

Március 13-án pénteken  fogadtam az utolsó ügyfelemet, aki személyesen érkezett hozzám az EndoBlog Kuckóba. Már  hetek óta  minden a koronavírustól volt hangos,  és igyekeztem én is felkészíteni a Kuckót, vettem professzionális légfertőtlenítő készüléket, mindenhol kézfertőtlenítőt helyeztem ki,  és rendeltem helyes kézmosás, az alkoholos kézfertőtlenítés szabályai táblákat, maszkokat… mire elkészültem, végül mégis úgy döntöttem, a legteljesebb biztonság jelen helyzetben szeretett ügyfeleim számára most az online találkozás és a maradjotthon.

A Kuckó most nem látott mást rajtam kívül több, mint hat hete, de a  figyelemfelhívó táblák és kütyük azóta is ott vannak, várnak Rátok…

Elképesztően hálás vagyok, hogy a ügyfeleim döntő többsége ennyire rugalmas volt, és hogy azon szerencsések közé tartozom, akik megszakítás nélkül végezhetik a munkájukat ebben rendkívüli helyzetben is: egyetlen hétvége alatt átszerveződtünk teljesen online üzemmódba, és izzítottuk a Skype, Messenger Videó, FaceTime, Viber és Zoom vonalakat. A most bejelentkező “újakkal” pedig már ez a természetes: online első konzultáció.

Sokan kérdeztétek, hogy milyen, hát megírom a tapasztalataimat a másik oldalról, milyen szakemberként a karantén, és hogyan dolgozom.

Terjed facebookon egy táblázat arról, miért fárasztóbb az online munkavégzés, említik a fokozott önreflexiót, a fókuszált figyelmet, a technikai bakikat, a fizikai díszkomfortot és a multitaskingot.  Ezeket fogom most sorra megcáfolni, vagy ha van benne valami, akkor megoldási javaslatokat adni a kiküszöbölésükre.

Nézzük egyenként.

Fokozott önreflexió, tehát hogy a beszélgetések alatt egy kis ablakban mindig ott az saját képed is, látod magadat is, és ez időnként arra késztet, hogy magaddal, a megjelenéseddel legyél elfoglalva- ezzel pszichológusként nem értek egyet. A magam megjelenésére ott vannak a szünetek, a konzultációs óra az ügyfélről szól, teljes mértékben. Az ő életében az elmúlt egy vagy két hétben az én hajamnál jóval fontosabb dolgok történtek, és arra szerződünk, hogy azzal fogunk foglalkozni, a hajamat nem említettük… Ha bárkit  mégis zavarna a kis kockában a saját feje, akkor a saját kép egyébként  a legtöbb applikációban lekicsinyíthető vagy teljesen kikapcsolható.

Multitasking– ezt el tudom képzelni, ha az ember nem egy másik emberrel beszél szemtől szemben. Ha mondjuk irodai munkát végzel, biztosan több ablak van megnyitva, de egy  beszélgetés alatt nem lehet szudokuzni vagy kiskutyás videókat nézegetni, nem lehet egyszerre több emberrel beszélgetni egy időben, szóval itt nem játszik a több nyitott ablak jelenség, hiszen kommunikáció gördülékenysége sínylené meg.  Pszichológusként, oktatóként egyértelműen online is ugyanúgy a teljes figyelmemet adom a páciensemnek, mintha ott ülne velem szemben.

Fizikai diszkomfort- ez megint csak egyéni döntés, hiszen otthon is figyelhet arra az ember, hogy legyen egy kényelmes széke. Mivel az EndoBlog Kuckó az otthonomtól két percnyire található, így én minden nap átmegyek és a Kuckóból dolgozom, tehát pontosan ugyanazon a széken ülök, ahol ülnék akkor is, ha személyesen fogadnám a pácienseimet, pontosan ugyanannyi órán keresztül. Nem lett ettől mozgásszegényebb az életem, hiszen akkor sem táncolunk a konzultáción, ha személyesen vagyunk jelen, hanem, bármilyen unalmasan is hangzik- csak ülünk akkor is. Az ülő életmódból adódó rizikókat napi edzésekkel igyekszem csökkenteni, ahogy tettem azt karantén előtt is.

Technikai bakik- ez előfordulhat, de ha az ember felkészült, minimalizálhatja ennek a kockázatát. Elmondom az én módszeremet, hátha másnak is segít. Karantén idején a pszichológus úgy tekint a stabil internetre, mintha az élete függne tőle. Előfizettem egy atom biztos mega csomagra a wifit illetően, de ha a wifivel bármi gond adódna, akkor is ott van a mobiltelefonom megosztható korlátlan mobilnete, ami bármikor kihúzna  a slamasztikából. Tehát amit javaslok, az a dupla biztosítás az internetelérést illetően és az összekapcsolódás mikéntjét illetően is.  Minden páciensemmel több módon is összekapcsolódunk, így ha gond lenne a Skype-pal, azonnal tudunk váltani Viberre vagy Messengerre, nem kell egymás keresésével hirtelen bajlódnunk.

Fókusz –  itt arról van szó, hogy személyes találkozásnál automatikusan vándorol a tekintet a beszélgetőpartner és a környezet között, ami pihentető hatású, online kommunikációnál  viszont hajlamosak vagyunk rázombulni a képernyőre. Ez tényleg így van, ezért a megoldásom az, hogy igyekszem emlékeztetni magamat ara, hogy rendszeresen pislogjak, valamint egy hosszabb ebédszünetet  iktatok be minden nap, valahol a  nap közepén. Ekkor nem csak befalom az ebédet, de ki is megyek a szabadba, pihentetem a szemem,  esetleg egy kicsit szemtornázom is, és minden páciens között kinézek egy percre az ablakon a zöldbe, hogy távolra is nézzek- nem tudom, igaz-e, még a nagymamámtól hallottam, hogy ez fontos, nekem mindenesetre bejön és megoldja ezt a kihívást. Mindenkinek javaslom, akik képernyő előtt töltik a napjaik egy részét, nem csak pszichológusoknak, oktatóknak. A karantén elején még vettem egy szemcseppet, hogy majd biztosan kelleni fog, de szerencsére ezekkel a módszerekkel végül egyáltalán nem volt rá szükség.

Figyelmi túlterheltség –  ez arról szól,  hogy online munkavégzés esetében otthon több lehet a figyelmet elterelő tényező, például a szintén otthonról dolgozó párod  hangja, amint telefonál, stb-  ami után nehezebb visszafókuszálni. El tudom képzelni, hogy ez otthoni munkavégzés esetén tényleg így lehet, ezért is örülök, hogy mindennap besétálhatok a Kuckóba és a megszokott helyemről dolgozhatok teljes nyugalomban. Aki most otthonról dolgozik, annak zajszűrős fejhallgatót, szuper mikrofont és a családdal megbeszélt, átbeszélt, közösen elfogadott “home office” szabályokat javaslok ennek a nehézségnek az elkerülése érdekében.

Bár mint pszichológus fajtának,  nekem is lételemem az emberek közelsége, szerencsére az online konzultációk minden percét  éppen ugyanúgy élvezem, mint a személyesekét, és boldog vagyok, hogy a pácienseim, a ti visszajelzéseitek is ezt mutatják.

Szóval, így dolgozom, de mit csinál még a pszichológus a karantén alatt?

A cikket hamarosan folytatom, mesélek a nemrégiben elindult Tanulószoba projektemről. Addig is nézd meg a velem készült interjút karantén tippekről, home office-ról, home schoolingról és arról, hogyan ne veszítsd el a józan eszed a karanténban. ITT találod az interjút. 

FRISSÍTÉS: Annyira bejött, annyit megszerettük ti is és én is, hogy koronavírus után is online maradunk! Foglalj szuperkényelmes online időpontot ITT

Oszd meg a cikket:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

KI BESZÉL ITT ÉS MIÉRT?
NÁLAM VÁLASZT KAPSZ A KÉRDÉSEIDRE!

Árvai Nóra

pszichológus, párkapcsolati szakértő, perinatális szaktanácsadó, szakíró, életmód- és táplálkozási tanácsadó

Az első könyvem megjelenése után beérkezett rengeteg levélnek és segítségkérésnek köszönhetően váltottam az igazi hivatásomra, az Endoblogos tevékenységeimre. Életem nagy részét tölti ki a folyamatos képződés és tanulás, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjam nyújtani a hozzám fordulóknak.