Termékenységi nehezítettség

Meddőségről az orvosi gyakorlat akkor beszél, ha egy pár legalább egy éve rendszeresen, fogamzásgátlástól mentesen él házaséletet, és nem jön létre terhesség. A mindennapi gyakorlatban az egészséges párok 80-85%-ánál következik be várandósság 1 éven belül, védekezés nélküli házasélet mellett. A női sterilitásnak  alapvetően két formáját különböztetjük meg. Elsődleges (primer) meddőség, ha a nő korábban még soha nem volt terhes. Másodlagos (szekunder) meddőségről akkor beszélünk, ha a nő már életében volt terhes, de később már nem képes segítség nélkül teherbe esni. A meddőség egy speciális formája az, amikor a teherbeesés megtörténik, de a terhesség megszakad. Amennyiben egymás után legalább háromszor spontán vetéléssel végződik a terhesség, ún. szokványos (habituális) vetélésről beszélünk.  Funkcionális meddőségről akkor beszélünk, ha a fogamzáshiány hátterében nem találnak fizikai okot.

A ’meddőség’  kifejezés, abszolút terméketlenséget, visszafordíthatatlanságot sugall, stigmatizál, és messze kimeríti a negatív szuggesztió fogalmát. Valójában a legtöbb ember termékenysége különböző tényezőktől befolyásoltan egy nagyon széles skálán mozog élete során, a maximális termékenység és a valódi teljes terméketlenség között.  Kissé enyhébb ítéletnek tűnik az ’infertilitás’ vagy mégkevésbé lesújtó (nők esetében) a  ’fogamzáskésés’, ’fogamzási nehezítettség’ kifejezése.   

 Az infertilitás főbb organikus okai  

 • Szexuális funkció zavarok, nem megfelelő szexuális együttlétek, életmód
 • Peteérés zavarai – endokrin zavarok, különösen a prolaktin, TSH, pajzsmirigy, illetve a nemi hormonok zavara
 • Endokrin rendszer szabályozásának zavarai, központi idegrendszert és szabályozó mirigyeket (hypotalamusz-hypofizis rendszert) érintő okok
 • Spermium termelődés zavarai – férfi eredetű meddőségi okok
 • A spermiumok, vagy a petesejtek útjának blokádja (lezárt petevezető, lezárt spermavezető, sűrű méhnyaknyák)
 • Anatómiai és fejlődési rendellenességek (ivarszervi fejlődési zavarok)
 • Méhnyakat, méhet, petefészket, petevezetőt érintő gyulladások, fejlődési zavarok, daganatok és funkcionális (működési) zavarok, műtétes elváltozások, szerzett vagy veleszületett zavarok
 • Endometriózis
 • PCO (policisztás ovárium szindróma)
 • Petefészek ciszták
 • Genetikai okok: kombinációs zavarok illetve genetika kromoszómazavarok
 • Immunológiai okok, krónikus betegségek: atomimmunitás, daganatos, gyulladásos, anyagcsere és kromoszomális betegségek

A meddőség okainak megoszlása a nők illetve férfiak között hozzávetőlegesen: 60% / 40%, kb. 15%-ban a férfi és a nő közösen.

Az infertilitás modern kezelése mélyen befolyásolja a mindennapi életet; invazív, gyakran fájdalmas, időt és türelmet próbára tevő, költséges és kiábrándító.

A méhen kívüli terhesség, ahol a nő a várandósságból a potenciális infertilitás állapotába kerül, szintén nagyon megterhelő, és említésre méltó az a megfigyelés is, hogy a korábbi szülés traumatikus élménye szerepet játszhat a később kialakuló infertilitásban (Gotvall, 2002).A meddőség kapcsán kialakuló érzelmi, kapcsolati és szexuális zavarokat számos tanulmány igazolja. Másfelől a kezelésben való együttes részvétel erősítheti is a kapcsolatot.

 

Jelentkezz meddőségi tanácsadásra ITT!